Când se întoarce Dan Negru la Revelioane, ce i-a asigurat succesul omului de televiziune, ce spune despre zonurile că l-ar vrea Antena înapoi dar și despre succesul sau insuccesul noilor Chefi la cuțite? Dan Negru e din nou pe poziții și face prăpăd! Este unul dintre cei mai buni oameni de televiziune și a făcut analiza formatelor TV de succes pentru Ciao.ro!
Dan, ești aducătorul de vești! Ne-ai anunțat că peste 9 luni vine Crăciunul! Dar ne faci și tu o surpriză, ceva, lucrezi la vreun Revelion?
Bunavestire e pe 25 martie, exact cu 9 luni înaintea Nașterii Lui Iisus. Cât despre Revelion, hmmmm…
M-aș întoarce la Revelioane când artiștii vor redeveni liberi! Suntem singura țară europeană unde aceiași artiști, actori, cântăreți participă la toate emisiunile aceleași televiziuni. Prin contracte ei nu au voie să apară la alte televiziuni pe o anumită durată de timp. Nici măcar în Serbia sau Bulgaria nu există astfel de exclusivități, nu vorbesc de showbiz mare, America sau Anglia. Astfel de exclusivități te obligă să faci programul de Revelion cu artiștii pe care televiziunea îi are sub contract. Nu mai poți să ai libertatea de a-ți alege artiștii în programul de Revelion, artiștii sunt impuși de televiziune din cauza contractelor pe care ei le au cu televiziunea. Ori asta nu mai e un program liber ci unul impus.
Se aude, de fapt, s-a scris că te vrea Antena 1 înapoi, pe tine și pe multe alte vedete care au plecat sau cu care ar fi în procese, gen cei trei Chefi de la Chefi la Cuțite, Mihai Bendeac etc! Ce părere ai despre asta? Te-ai întoarce la ei, la Antenă?
Nu contează ce cred oamenii când vii într-un loc, contează ce cred ei când pleci din locul ăla, ce urme lași acolo. Am încercat să las urme în meseria mea peste tot pe unde am trecut, pe la TVR, Antena, Kanal. Cred că vina e împărțită între vedete și televiziuni. Vedetele, pe de-o parte greșesc pentru că procesele nu duc la nimic bun dar mai ales îi înspăimânți pe viitorii angajatori. Când eu am plecat din Antenă sau din TVR fără scandal, următorul meu angajator, Kanal, a avut speranța că la fel se va întâmpla și la viitorul meu transfer, că nu sunt un om recalcitrant public.
Că̆ va fi fără scandal. Și apoi, e o prostie să te cerți cu un trust. Trusturile, din oricare domeniu, au etaje întregi de avocați angajați, cei de la legal cu asta se ocupă, abia așteaptă un proces să-și justifice salariul. Tu, pe persoană fizică, n-ai cum să te bați cu așa ceva. Dar și televiziunea greșește când dă comunicate amenințătoare. Dacă̆ o persoană fizică poate să aibă scuza declarațiilor negândite, e nedemn asta pentru o televiziune.
E josnic să intri în tămbălău, în scandaluri. Mă uit cu dispreț la scandalagii, fie că e persoană fizică, fie că e instituție. Dar instituțiile, oricare ar fi ele, trebuie să fie modele, nu au voie să scoată baioneta în public. De asta cred că declarațiile amenințătoare au fost o eroare de marketing, de comunicare și nu reprezintă filozofia de business a niciunui trust media.
Și dacă tot vorbim de Antene, ce zici de faptul că Chefi la Cuțite în noua formulă nu face audiență și telespectatorilor le este dor de Scărlătescu, Bontea și Florin Dumitrescu?
Antena și Pro au două filosofii diferite de business. Am fost unul din “fondatorii” Antenei și divertismentul Antenei a fost fondat de Sorin Oancea, Valeriu Lazarov și Dan Voiculescu pe conceptul de vedete care să facă show-ul. Așa am apărut eu, Mircea Radu, Divertis, Mihalea Rădulescu. Formatele se făceau în jurul omului, a vedetei TV. Pro e opusul. Acolo formatul bate omul. Poți să schimbi orice la Românii au Talent că formatul funcționează indiferent de om.
Asta e explicația pentru care producătorii TV transferați din Pro în Antenă au eșuat și sunt numiți în breasla televiziunii “6/49”, adică din 49 de formate încercate au reușit doar 6. Pentru că sunt două modele diferite de business TV. La Kanal trebuie să se îmbine ambele elemente, și prezentatorul și formatul trebuie să facă corp comun, să creeze amândoi un “munte”.
Care este rețeta succesului pentru astfel de formate și “moartea” sigură a unei astfel de emisiuni?
Nu există un glob de cristal în meseria asta. Sigur că există predicții, nu te arunci ca prostul cu capul înainte dar de când a apărut online-ul, piața TV e bulversată ca previziuni. Dar cea mai bună previziune e să nu cazi pradă aroganței de a te crede “buricul pământului”. Abia atunci publicul te trântește.
„Publicul îți simte disperarea dacă̆ faci televiziune pentru bani”
Cât de bine îți este acum la Kanal D și ce satisfacție ai când prezinți emisiunile tale acolo?
Aveam nevoie ca transferul meu la Kanal să fie însoțit de un succes ca “Jocul Cuvintelor”. Un show de televiziune ca să fie un succes trebuie să aibă o bună imagine în piață și să fie profitabil. “Jocul Cuvintelor” sau “Tu Urnezi” le are pe ambele. Urmează „The Floor”, un show care păstrează ideea de conținut smart și care sper să devină la fel de profitabil. Televiziunea de asta are nevoie pentru că acum murdăria s-a transferat în online și TV-ul poate doar să fie o alternativă a online.
Dincolo de profitabilitate sunt show-uri care arată bine, smart. Degeaba ai un program care face cifre de audiență dacă̆ el e “urât mirositor”. Televiziunile mari, generaliste, primele trei, Pro, Kanal și Antena au descoperit asta și încearcă să facă față concurenței online cu astfel de programe, bine mirositoare.
Cât de relaxat ești tu când pui capul pe pernă? Ai succes și câștigi pe măsură, ai un business frumos În paralel cu televiziunea! Dacă te-ai retrage acum de “pe sticlă” ai putea să trăiești liniștit!
Somnul liniștit e fără preț. Cred că niciunul dintre noi, cei care am început TV-ul demult, n-o mai facem pentru bani. Publicul îți simte disperarea dacă̆ faci televiziune pentru bani. Nu mă gândesc încă la retragerea de pe sticlă. Dimpotrivă. Am proiecte multe pentru anii care vin și ofertele sunt la fel de multe. E mai ușor acum decât atunci când am început eu televiziunea și când ofertele erau limitate.
Cum îți place să te descrii din această postura, tu, pe tine, când te uiți în oglindă și în spate, la ceea ce ai realizat până acum! Omul de televiziune Dan Negru!
Sunt un norocos că am prins golden age TV din România. Și l-am prins fiind în vârful acestui business. Nu e deloc ușor să prinzi golden age-ul unui fenomen.
Ce ai mai adăuga la toate atuurile tale acum?
Cel mai important, cel de tată. E singurul care va rămâne. Nimeni nu-și va aminti vreodată de Negru cu Revelioane sau „Jocul Cuvintelor”. Doar doi oameni își vor aminti de mine: Dara și Bogdan, copiii mei.
Ai fost omul potrivit la locul potrivit?
Mai degrabă la timpul potrivit. Timpul e la fel de important ca locul.
Ai putea să fii un mogul de presă? Ce ai schimba în zona aceasta de showbiz și monden?
Niciodată. Un mare prezentator de televiziune italian m-a întrebat odată câte din casele de producție românești de TV sunt ale prezentatorilor. Niciuna i-am spus. S-a blocat. Niciunul din noi, Brenciu, Rădulesca, Smiley, etc, nu producem show-uri TV. Asta spune multe…
Ești dezamăgit de multe locuri de la noi din țară, mai nou și de Castelul Peleș! Ești un om citit, școlit, te duci mult în zona de cultură, citezi din clasici. Te-ai vedea într-o zi Ministrul Culturii în România? Probabil că i-ai luat pe mulți la capitolul acesta!
Ha, ha. Niciodată. Mi-au propus de multe ori candidaturi politice unii și mereu m-am amuzat de propunerile lor. De asta merg toate alandala, că sunt mulți oameni potriviți la locul altora.